Mal Bildirimi
MAL BİLDİRİMİ NEDİR?
Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmelik gereği kamu personeli olanlar ve kamu adına hizmet yürütenlerin kendisine yapılan aylık net ödemenin beş katını geçen gayrimenkullerin bağlı bulunduğu kuruma bildirmesidir.
Mal bildirimi ikeye ayrılır:
Genel beyanın sonu 0 ve 5'le biten yıllarda ocak ayının sonuna kadar yapılması zorunludur. Genel beyan döneminde gayrimenkullerin (borç, alacak, mücevherat vb.) değerinin kendisine yapılan aylık net beş katını aşması şartı yoktur. Yani tüm gayrimenkuller ile taşınır ve taşınmazların bildirilmesi gerekmektedir.
Ek beyan kendisine yapılan aylık net ödemenin beş katını geçen gayrimenkul değişiminin bir ay içerisinde bildirilmesidir.
Taşınır (otomobil vb.) ve taşınmazların (ev, arsa vb.) değeri ne olursa olsun edinim tarihinden itibaren bir ay içerisinde kuruma ek beyanla bildirilmesi gerekmektedir.
NASIL MAL BİLDİRİMİ YAPABİLİRİM?
Mal Bildirim Formunu bilgisayarınıza indirip ilgili yerleri doldurunuz ve arkalı önlü çıktısını alıp imzalayarak kurumunuz personel bürosuna teslim ediniz.
- Genel beyan ise genel "Genel Beyan" kutusunu, ek beyan ise "Ek Beyan" kutusunu işaretleyiniz.
- Kurumunuzun adını, görevinizi ve sicil numaranızı giriniz.
- "Kimlik Bilgileri" alanına kendinizin, eşinizin ve bakmakla yükümlü olduğunuz çocuklarınızın bilgilerini giriniz.
- "Taşınmaz Mal Bilgileri" alanına kendinizin, eşinizin ya da bakmakla yükümlü olduğunuz çocuklarınızın ev, arsa, tarla vb. taşınmazlarını giriniz.
- "Kooperatif Bilgileri" alanına kendinizin, eşinizin ya da bakmakla yükümlü olduğunuz çocuklarınızın yapı kooperatifi vb. kooperatif bilgilerini giriniz.
- "Taşınır Mal Bilgileri-Taşıt Bilgileri" alanına kendinizin, eşinizin ya da bakmakla yükümlü olduğunuz çocuklarınızın otomobil, traktör, motorsiklet vb. taşınırlarını giriniz.
- "Taşınır Mal Bilgileri-Diğer Taşınırlar" alanına kendinizin, eşinizin ya da bakmakla yükümlü olduğunuz çocuklarınızın plaka şartı olmayan elektrikli bisiklet, mopet vb. taşınırları ile silah, antika, kıymetli tablo ve hayvanları yazınız.
- "Banka ve Menkul Değerler" alanına kendinizin, eşinizin ya da bakmakla yükümlü olduğunuz çocuklarınızın ₺ (Türk Lirası), döviz, hisse senedi vb. bankada veya özel finans kuruluşlarındaki menkul değerlerini giriniz.
- "Altın ve Mücevherat Bilgileri" alanına kendinizin, eşinizin ya da bakmakla yükümlü olduğunuz çocuklarınızın altın ve mücevheratlarını giriniz.
- "Borç - Alacak Bilgileri" alanına kendinizin, eşinizin ya da bakmakla yükümlü olduğunuz çocuklarınızın borç ve alacaklarını giriniz.
- "Haklar ve Beyanı Gerekli Görülen Diğer Servet Unsurları" alanına kendinizin, eşinizin ya da bakmakla yükümlü olduğunuz çocuklarınızın patent, marka tescili, telif hakkı vb. bilgiler ile beyanını gerekli gördüğünüz diğer servetlerinizi giriniz.
- "Edinilen Malların Kaynağına İlişkin Açıklamalar" alanına kendinizin, eşinizin ya da bakmakla yükümlü olduğunuz çocuklarınızın malları ne şekilde edindiği, edindiği malın değerini nasıl karşıladığı bilgilerini giriniz